Resa till Karlstad

Resa till KarlstadKarlstad, som bland annat är känt för Karlstad Universitet och ishockeylaget Färjestad, ligger vid Vänerns norra strand ganska centralt i Skandinavien – staden ligger nämligen nästan mitt emellan Oslo, Göteborg och Stockholm. Något som tyder på att man är i Karlstad, är den ständiga närheten till vattnet och den vackra Klarälven, som mynnar ut i Vänern genom åtta stycken förgreningar.

Tätorten räknas till Sveriges 17:e största med ett invånarantal på 61 685 stycken. Som de flesta är bekanta med ligger Karlstad i Värmland, och är dessutom residensstad för länet med samma namn.

Kultur och nöjen

Vill man uppleva något utöver det vanliga i kulturväg är det Wermland Opera man bör besöka. Operan uppdaterar kontinuerligt sin kalender med nya program och artister. I skrivande stund (april 2016) kan man till exempel se konsert med tv-spelsmusik, eller varför inte ännu en variant av en av världens största musikaler, Les Misérables?

Något annat som inte kan missas att nämnas i dessa sammanhang är Löfbergs Lila Arena. Arenan kanske är allra mest känd för att vara hemmet till SHL-laget Färjestad BK – men faktum är att det pågår väldigt många olika typer av evenemang här. Bland årets höjdpunkter kan Kent, Laleh och Orup nämnas. Utöver ishockey och musiken är arenan också ett uppskattat tillhåll för konferenser, mässor och företagsfester.

Boende

För den som funderar på att boken en resa, finns det gott om billiga hotell i Karlstad. Hotellen ligger relativt utspritt i staden, och det är bara att välja efter smak. Till exempel kan man bo nära E18 med utsikt över Klarälven, mitt i centrum, eller varför inte i toppmoderna rum vid Klarälvens strand?

För den som inte vill bo på just hotell¸ finns det flera andra boendeformer att välja mellan. För den som vill bo nära naturen finns det en camping vid Sävsjön, och för den som älskar golf finns det ett vandrarhem precis vid golfbanan.

Ta sig hit

Förutom att ta bilen, är de bästa sätten att ta sig till Karlstad kanske med tåg och buss. Tågturerna går flera gånger per dag på vardagar till och från storstäder som Göteborg, Oslo och Stockholm. Vill man ta bussen är det Swebus som gäller, och med hjälp av dem kan man ta sig till Karlstad från många olika städer i landet.