Mat och dryck

Göteborg räknas som en av de främsta matstäderna i Europa. Matkulturen i staden bygger på fina råvaror och en värld av influenser från olika tidsepoker och olika kulturer. Med kockar som håller sig trogna den göteborgska traditionen utvecklas den kulinariska traditionen för varje år. Göteborg är verkligen en spännande matstad!

Stadens främsta restauranger

Göteborg har många alldeles utmärkta restauranger. Det finns emellertid två stycken som man brukar föra fram i ljuset lite extra. Det handlar om Thörnströms Kök och Sjömagasinet. restaurang nära ScandinaviumThörnströms Kök drivs av stjärnkrögaren Håkan Thörnström och ligger i Lorensberg några hundra meter från Liseberg. Sjömagasinet drivs av Ulf Wagner och Gustav Trägårdh och ligger precis vid vattnet i stadsdelen Majorna.

Saluhallar

Mattraditionen i Göteborg är rik och ingenstans i Sverige hittar du så många klassiska saluhallar med så många specialiteter att välja mellan som i Göteborg. Feskekôrka är den mest kända saluhallen i Göteborg. Den är inrymd i en gammal auktionsbyggnad från 1847 uppförd i en spektakulär kyrkliknande arkitektur. Här finns mängder av stånd på markplan och en restaurang, Restaurang Gabriel, en trappa upp.

Två andra saluhallar av rang i Göteborg är Saluhallen Kungstorget och Saluhallen Briggen.  Kungstorget har varit marknadsplatsen nummer ett sedan flera århundraden tillbaka, och det är saluhallen på torget som är i fokus än idag. Här finns ett 40-tal butiker och matställen med de mest fantastiska råvaror och delikatesser.

Mikrobryggerier

På senare tid har trenden med mikrobryggerier verkligen tagit fart och det är få andra städer i Sverige som denna trend är så framträdande som just i Göteborg. I staden finns en rad spännande mikrobryggerier som tar fram den ena specialiteten efter den andra. En del av mikrobryggerierna är en del av befintliga pubar och barer, medan andra för en lite mer anonym tillvaro.

Ocean och Dugges är två av de mest kända nya nya ölproducenterna i Göteborg. Öl från Ocean kan du hitta bland annat på pubarna The Rover, Jerntorgets Brygghus och 3 Små Rum. På sistnämnda kan du också avnjuta någon av Dugges skapelser. En annan pub som serverar Dugges är Norda Bar & Grill.