Idrott

Göteborg är traditionellt en stad där idrotten sätts i främsta rummet. Fotboll, ishockey, handboll och friidrott är de idrotter där stadens många klubbar har samlat på sig många och stora meriter genom åren.

Fotboll i Göteborg

Stadens stora stolthet är IFK Göteborg, som är den mest framgångsrika klubben inom svensk fotboll.sport i Göteborg IFK Göteborg är också klubben som har nått störst framgångar internationellt, med bland annat två segrar i UEFA-cupen. ”Änglarna” från Göteborg spelar sina hemmamatcher på Gamla Ullevi, som är en arena man delar med två andra klubbar i staden, nämligen GAIS och Örgryte IS. Med tre hemmalag på arenan finns stora möjligheter att se fotboll av högsta klass varje vecka under säsong.

Ishockey i Göteborg

Även ishockey är en populär idrott i Göteborg, mycket tack vare att staden huserar en av de mest klassiska ishockeyföreningarna i Sverige, nämligen Frölunda HC. Klubben använder sig ofta av avslappnande behandlingar inför matcherna och det finns flera bra spa på västkusten att välja bland. Klubben grundades 1930 som Västra Frölunda IF och det nuvarande namnet antogs inför säsongen 2004-05. Frölunda har blivit svenska mästare tre gånger genom åren och ligger placerade som nummer fem i maratontabellen. Frölunda HC spelar sina hemmamatcher i Skandinavium.

Handboll i Göteborg

Redbergslids IK är Sveriges överlägset mest framgångsrika handbollsklubb genom alla tider och under de senaste tre decennierna har stommen i det svenska herrlandslaget nästan alltid bestått av spelare från De vita eleganterna, som är ett av de många smeknamnen på klubben. Redbergslids IK är dock verkligen inte den enda handbollsklubben i staden. På senare år är det IK Sävehof som har hållit fanan högst med mängder av SM-guld både på herrsidan och på damsidan. I dagsläget dominerar IK Sävehof den svenska handbollen fullständigt. För att se en hemmamatch med Redbergslids IK ska du bege dig till Lisebergshallen. IK Sävehof spelar sina hemmamatcher i Partillebohallen i Partille.

Friidrott i Göteborg

Att Göteborg betraktas som en friidrottsstad av rang beror både på att det finns många föreningar i staden och att Göteborg genom åren har varit värd för en mängd stora friidrottstävlingar, med friidrotts-VM 1995 som främsta arrangemang. Många av de mest kända svenska friidrottarna genom tiderna har haft Göteborg som hemstad, såsom till exempel Ricky Bruch, Robert Kronberg, Christian Olsson, Patrik Sjöberg, Emma Green och Dan Waern.